Heb jij of ken jij iemand die autisme heeft? Of wil je hier gewoon meer over te weten komen? Lees dan snel deze blog voor een korte uitleg over wat autisme nu precies is.
Een spectrum
Allereerst moeten we het over de naam hebben: de term “autisme” is namelijk verouderd en wordt niet meer gebruikt. Volgens de DSM-5 is de officiële naam tegenwoordig “autismespectrumstoornis”, oftewel ASS. Hierbij is de term “spectrum” heel belangrijk, daarmee wordt namelijk de nadruk gelegd op de grote diversiteit binnen deze stoornis. Net zoals iedereen dit heeft, hebben mensen met autismespectrumstoornis allemaal hun eigen sterktes en zwaktes. ASS uit zich op verschillende manieren maar kort gezegd beïnvloed het de manier waarop iemand denkt, voelt, communiceert en de wereld om zich heen ervaart.
Prikkelverwerking
ASS zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld moeite hebben met het lezen en begrijpen van anderen om hen heen. Hierdoor wordt er vaak gedacht dat mensen met ASS niet zo sociaal zijn maar dat is niet waar. Doordat het voor mensen met ASS moeilijker is om subtext of emoties te begrijpen lijkt dit inderdaad zo, maar wanneer de omgeving zich hierop aanpast kunnen mensen met ASS sterke emotionele banden en relaties vormen.
Verder hebben mensen met ASS vaak moeite met het onverwachte. Zo kunnen veranderingen lastig zijn maar ook sociale interactie – daarbij kan je namelijk weinig vooraf voorspellen en reageert iemand eigenlijk continu “onverwacht”. Daarnaast kunnen mensen met ASS extreem gevoelig zijn of juist ongevoelig lijken voor bepaalde prikkels. Denk hierbij aan o.a. geluiden, aanraking, smaak, reuk, licht of kleuren. Al dit soort prikkels kunnen sneller overweldigend zijn en in dit geval spreken we van “sensorische overbelasting”. Vaak zullen mensen met ASS uitbarsten of instorten wanneer ze overbelast zijn, dit komt doordat zij zelf hun emoties niet goed kunnen reguleren.
Medisch
De oorzaak van autismespectrumstoornis is tot op de dag van vandaag onbekend. Wetenschappers zijn het er wel over eens dat bepaalde genetische- en omgevingsfactoren het risico op ASS kunnen verhogen. Er bestaat geen medicijn voor ASS, echter hebben veel mensen baat bij therapie of extra ondersteuning zoals boeken over autisme. Sommige mensen met ASS hebben enkel lichte ondersteuning nodig en anderen zijn grotendeels afhankelijk van hulp. Des te eerder een diagnose gesteld en behandeling gestart wordt, des te beter is dit voor de algemene ontwikkeling van iemand met ASS.