Acupofmedicine

Vluchttas voor de bevalling: wat moet erin?

Wanneer je gaat bevallen, is het natuurlijk belangrijk om alle benodigde spullen bij de hand te hebben. Zo hebben jij, je partner, maar ook je pasgeboren baby natuurlijk bepaalde dingen nodig tijdens en na de bevalling. Alle spullen die je rondom je bevalling nodig hebt, stop je in een vluchttas of een vluchtkoffer. Maar wat moet hier dan precies allemaal in?

Wanneer klaarzetten?

Allereerst is het misschien handig om te weten wanneer je de vluchttas het beste kunt klaarzetten. Het hele idee van een vluchttas is dat je alles zeker weten bij je hebt en dat je niet op het laatste moment nog dingen bij elkaar hoeft te gaan zoeken. Daarom is het dus ook belangrijk om de vluchttas op tijd klaar te zetten. Over het algemeen worden hierbij 37 weken aangehouden, maar je kan dit ook nog eerder doen natuurlijk.

Wat moet er in de vluchttas?

Bij het klaarmaken van een vluchttas zijn er natuurlijk een aantal dingen die niet mogen ontbreken. Sommige dingen kan je echter pas op het laatste moment inpakken, maar mogen toch niet vergeten worden, zoals bijvoorbeeld de telefoon en oplader, portemonnee, verzekeringspapieren, identiteitsbewijs en je sleutels. Ook is het altijd handig om je geboorteplan mee te nemen. Op deze manier weten je partner en de verloskundige precies wat ze moeten doen tijdens en na de geboorte en wat jouw wensen precies zijn. Hieronder staan een aantal dingen die je sowieso moet meenemen, maar je kan ook zelf kiezen wat voor spullen voor vermaak je graag mee wilt nemen, aangezien het wachten wel even kan duren.

baby

Verzorging

Wanneer je gaat bevallen, heb je natuurlijk bepaalde verzorgingsspullen nodig en nieuwe kleding om je weer fris te voelen na al die inspanning. Daarom kan je het beste alle verzorgingsspullen en kleding al van tevoren in je vluchttas doen. Een aantal belangrijke toiletartikelen om mee te nemen zijn bijvoorbeeld een haarborstel, tandenborstel met tandpasta, eventueel make-up, haarelastiekjes, deodorant, een washandje, lippenbalsem en reinigingsdoekjes. Als je ook een bril of lenzen hebt, is een brillendoos of een lenzendoosje met lenzenvloeistof ook heel handig om mee te nemen. Als je medicatie gebruikt, mag je deze uiteraard ook niet vergeten. Een ander belangrijk iets om mee te nemen, waar je misschien nog niet direct aan denkt, is kraamverband en zoogcompressen. Deze zal je na de bevalling nodig hebben dus pak ze alvast in.

Kleding

Je hebt tijdens en na de bevalling natuurlijk ook kleding nodig dus zorg dat je dit al op tijd inpakt. Kies dus de kleding waarin je graag wilt bevallen, zoals een T-shirt. Hierbij is het wel een aanrader om te investeren in een bamboe shirt. Hoewel deze duurder is, is het wel luchtiger dan katoen en lekker zacht. Daarnaast is het handig om extra shirts mee te nemen en een wijde joggingbroek waarin je ook het kraamverband kan dragen voor na de bevalling. Ook is een nachthemd voor na de bevalling handig net als gewone sokken en eventueel een bikinitop voor als je daar wilt douchen of in bad wilt gaan. Verder zijn dikke sokken voor tijdens de bevalling heel handig en komen pantoffels of slippers altijd van pas als je even moet lopen. Als laatste mag je het ondergoed met ruimte voor het kraamverband en voedingsbh’s niet vergeten.

Babyspullen

Babyspullen mogen natuurlijk ook niet ontbreken uit de vluchttas. Neem voor je pasgeboren baby een autostoeltje, 2 mutsjes, 2 rompertjes, een deken, een pakje, 2 shirtjes, 2 paar sokken, 2 broeken, een jasje en omslagdoek mee. Vergeet ook niet om luiers voor pasgeboren baby’s aan te schaffen.